Image result for microscope png

Microscopul optic este un instrument de marire a imaginii care utitilizeaza ca sursa de radiatie fotonul, si de aceea se mai numeste si microscop fotonic.
Microscopul produce o imagine inversata si mult marita, virtuala sau reala a preparatelor obtinute prin tehnica cito-histologica.

Partile componente ale microscopului fotonic:

Partea mecanica

a. talpa microscopului în care se afla sursa de lumină şi o oglindă

b. coloana microscopului la care sunt ataşate:

  • masuta microscopului cu cei doi valeti care prind si sustin lama cu preparatul biologic
  • sistemul de punere la punct a imaginii format din macroviză (miscari ample,de prindere a imaginii) şi microviză(miscari de finete,de clarificare a imaginii), alături de şurubul condensorului
  • capul microscopului cu cele doua oculare situate in partea superioara şi cele 5 obiecte situate in partea inferioara pe un sistem revolver.

Partea optica

  • a. sistemul obiectivelor – 5 obiective care măresc de 6x, 10x, 20x, 40x şi 100x (obiectivul cu imersie)
  • b. sistemul ocular – două oculare care trebuie reglate ca la binoclu, pentru a avea un singur camo vizual (o singură imagine vizibila cu ambii ochi, simultan).
  • c. sistemul condensor – sistem de lentile sub platină, util pentru focalizarea luminii pe preparat.
1.Coloana microscopului

2.Piciorul / soclul
3.Masuta microscopului
4. Macroviza
5. Microviza
6. Surub de deplasare antero-posterioară a măsuței/probei
7. Surub de deplasare laterală a măsuței/probei
8. Șurubul condensorului (deplasări sus-jos)
9. Ocular
10. Port-ocular
11. Suport tip revolver pentru obiective
12. Obiective
13. Preparat biologic
14. Condensor
15. Diafragm
16. Lampă neon

Tehnica de lucru – Etape
sursa de fotoni se conecteaza la transformator, care la randul lui se conecteaza la priza
– se roteste sistemul obiectiv si se aduce in axul optic obiectibul de 10x
– privind prin oculare se ridica sau se coboara condensorul pentru o iluminare optima si corecta a preparatului.Daca se doreste o iluminare mai buna, se ridica condensorul, iar daca iluminarea este prea puternica se coboara condensorul.Cu cat obiectivul folosit este mai mare, cu atat va trebui ridicat mai mult condensorul pentru a avea iluminarea adecvata.Initial, folosindu-se obiectivul de 10x este suficienta o pozitie la 1 cm sub masuta.
– lama cu preparatul biologic se aseaza pe masuta microscopului si se fixeaza cu ajutorul valetilor.
– se priveste din lateral si se coboara cu ajutorul macrovizei tubul microscopului cat se poate de mult si se opreste aproximativ la 1 cm de masuta
– apoi, se priveste prin oculare, folosind tot de macroviza, se ridica tubul microscopului pana cand se obtine o imagine clara si colorata, iar pentru punerea la punct de finete se utilizeaza microviza
– din acest moment se poate examina cu obiectivul de 20x.
Obiectivul de 20x este folosit pentru examinarea preparatului doar daca s-a obtinut o imagine foarte clara cu obiectivul de 10x.Dupa obtinerea acestei imagini, nu se foloseste macroviza, deoare exista riscul de a sparge lama !
– se aduce in axul optic obiectivul de 20x
– imaginea se pune la punct folosind doar microviza
– dupa examinarea preparatului cu obiectivul de 20x se poate examina si cu cel de 40x aducand obiectivul in axul optic si reglandu-se doar cu microviza
– pentru examinarea cu obiectivul de imersie (100x) se va folosi tot un frotiu,dar este necesara si o picatura de lichid de imersie ce va fi pus pe lama intre preparat si obiectiv
– dupa utilizarea microscopului, se scoate lama de pe masuta, in ax se readuce obiectivul de 10x, se deconecteaza de la priza si se acopera cu husa de protectie.

Microscopul electric

Din punct de vedere constructiv, microscopul electronic are o structura mult mai complexa decat microscopul optic.Totusi, partile principale ale microscopului electronic indeplinesc aceleasi functii ca si lentilele microscopului optic.Ele sunt magnetice sau electrice, dupa cum devierea fasciculului de electroni are loc intr-un camp magnetic sau intr-un camp electric.

In cazul microscopului electronic, electronii pe toata traiectoria lor – de la sursa pana la imaginea finala- se deplaseaza in vid.Pentru ca imaginea electronica sa fie vizibila, este necesar ca aceastya sa fie transformata intr-una luminoasa.In acest scop, in planul imaginii finale se afla un ecran fluorescent.Microscopul electronic foloseste electronii in loc de lumina zilei pentru a produce imagini marite ale unor obiectelor.