Image result for sniper lunette png

Luneta este un instrument optic alcătuit din mai multe lentile folosit la observarea obiectelor în depărtate.
Ca orice instrument optic în care privim direct, luneta deviază razele de lumină paralele care sosesc de la obiect, acestea fiind focalizate pe retina ochiului observatorului. Cu cât această schimare de direcţie a razelor paralele prin sistemul lenticular al lunetei este mai mare, în acelaşi raport creşte imaginea obiectului vizat în lunetă, şi cu cât densitatea razelor de lumină ajunse pe retină e mai mare, cu atât imaginea va fi mai luminoasă.

Caracteristici

Luneta / ocheanul se caracterizează prin:

  • Factorul de apropiere (sau grosismentul), desemnat printr-un multiplicator (20x, 30x, etc.). Cu cât acest factor este mai mare, cu atât vederea obiectului aflat la distanță va fi mai apropiată, adesea în detrimentul câmpul vizual și al luminozității..
  • Diametrul obiectivului său: cu cât diametrul lentilei obiectivului este mai mare, cu atât luneta va capta mai multă lumină și va oferi, prin urmare, o imagine mai luminoasă. În general modelele cu diametru mare sunt mai grele, mai incomode și, de obicei, mai scumpe.

Unele modele pot primi un adaptor special pentru aparatul de fotografiat.

Există versiuni publice de lunete / ocheane: instalate pe situri turistice, și în general cu plată, ele permit observarea peisajelor și monumentelor.

LUNETA ASTRONOMICĂ

Luneta astronomică este un aparat optic, care are rolul de a mări unghiul sub care se vede un obiect îndepărtat, astfel încât să se distingă mai multe detalii ale acestuia.
Este un sistem optic afocal (telescopic), având distanţa focală infinită.
Luneta este compusă din două elemente optice convergente centrate: obiectivul şi ocularul, astfel montate încât focarul imagine al obiectivului (F’) să coincidă cu focarul obiect (-F) al ocularului.
Pentru determinarea grosismentului lunetelor se foloseşte un simplu aparat optic dinametrul.

Luneta astro.png

Luneta lui Kepler

Calea razelor luminoase în luneta lui Kepler

Aici este prezentat modul de funcţionare a lunetei lui Kepler:

  • Obiectivul (1) produce o imagine reală şi răsturnată (5) a obiectului (4), situat departe de observator.
  • Prin lentila ocularului (2) lumina ajunge la ochi (3), care vede o imagine virtuală mărită (6).
  • Mărirea imaginii depinde de distanţa focală a lentilei obiectivului şi ocularului.