Aparatele de proiecţie funcţionează după acelaşi principiu ca şi camerele de luat vederi, însă, în timp ce la camera de luat vederi fasciculul de lumină porneşte de la subiect, trece prin obiectiv şi ajunge la film, pe care îl impresionează, la aparatul de proiecţie fasciculul de lumină trece prin imagine şi prin obiectiv către ecran.
Redarea filmului se face prin proiecţia de schema unui aparat de filmatscurtă durată a unei imagini a filmului, după care aceasta este transportată mai departe, făcand loc imaginii următoare; în timpul transportului, fereastra de proiecţie este acoperită. Pentru a avea o rezervă suficientă de film şi pentru a exista o concordanţă între rola de derulare şi mecanismul de transport care lucrează sacadat, este necesar ca între rola de transport şi fereastra de proiecţie să existe o buclă de film. Mecanismul care transportă filmul poate fi realizat sub formă de braţ cu gheare. Partea de jos a braţului este fixată excentric la un disc care se roteşte uniform. Prin poziţia de fixare la mijloc, braţul execută mişcările reprezentate în figura de mai jos.

transportul filmului cu ajutorul unui mecanism cu brat cu ghiareGhearele braţului intră în perforaţiile filmului şi trag în jos filmul exact cu cantitatea de film egală cu înălţimea unei imagini. In timp ce acea imagine se proiectează pe ecran, braţul revine la poziţia iniţială. Un alt sistem de transport lucrează cu o cruce de Malta. Crucea este montată în partea inferioară a buclei filmului; pe acelaşi ax este montat un tambur dinţat, ai cărui dinţi intră în perforaţiile filmului. Crucea este acţionată de un disc cu mişcare continuă, care pe partea sa plană poartă excentric un pinten.

traictoria luminii unui proiector